Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 27
За місяць : 345
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Олександрійський фаховий коледж культури і мистецтв
Олександрійський фаховий коледж культури і мистецтв

image

Олександрійський фаховий коледж культури і мистецтв – заклад фахової передвищої освіти комунальної форми власності, який здійснює підготовку молодших спеціалістів для закладів культури і мистецтв, у т. ч. за спеціальністю 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа». Заклад функціонує в системі Міністерства культури і мистецтв України та підпорядкований Департаменту культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської облдержадміністрації. Офіційне найменування – Комунальний вищий навчальний заклад «Олександрійський фаховий коледж культури і мистецтв».

Навчальний заклад створено у 1931 р. на виконання постанови РНК УСРР № 633 від 11 серпня 1930 р. як Криворізький технікум комуністичної освіти, з двома відділеннями – бібліотечним  та організаційно-масовим (згодом – клубним). Знаходився в с-щі Гданцівка Олександрівського повіту (нині – історична місцевість в Центрально-Міському районі Кривого Рогу). У 1932 р. заклад переведено до м. Олександрія та розміщено у приміщенні Школи політпросвіти (колишньому маєтку банкіра Вільбаума), де й зараз знаходиться його основний навчальний корпус.

У роки нацистської окупації заклад не діяв, поновив роботу з 1 червня 1944 р. У 1948 р. запроваджено заочну форму навчання. Відповідно до постанови колегії Міністерства культури УРСР від 14 березня 1961 р. технікум перейменовано в Олександрійське культурно-освітнє училище. Наказом Міністерства культури УРСР від 2 листопада 1990 р. № 342 навчальний заклад перейменовано в Олександрійське училище культури. Сучасна назва - від 27 червня 2020.

Підготовку бібліотечних спеціалістів у різні роки здійснювали викладачі А. Бордюг, Г. Задесенець, В. Капелюхіна, В. Козлова, В. Колесникова, І. Кучеренко, Р. Лабун, В. Лопатюк, Г. Нікітенко (удостоєний звання «Почесний громадянин Олександрії», 2015), М. Петренко, В. Ревуненкова.

Сучасний Олександрійський фаховий коледж культури і мистецтв є закладом з високим кадровим потенціалом. Тут працюють досвідчені фахівці, серед яких заслужені працівники культури України Г. Абажей, І. Баранов, В. Карпов.

Підготовку фахівців зі спеціальності 029 здійснюють досвідчені викладачі вищої категорії А. Громадська, В. Левчук (переможець щорічного міського конкурсу «Олександрієць року» у номінації «Талант року у сфері культури» (2009), Н. Піскун. Вони ж є активними учасниками міжнародних, всеукраїнських, обласних науково-практичних конференцій, форумів, семінарів, тренінгів, ярмарок бібліотечних інновацій.

Викладачі спеціальності 029 працюють над розвитком у студентів морально-етичних якостей, відповідального ставлення до обраної професії, зокрема в рамках діяльності клубів «Аріадна», «Час і я», школи етикету «Мистецтво ґречності», волонтерських груп «Молодь за здоровий спосіб життя», «Поспішайте творити добро». Викладачі підтримують ділові й творчі стосунки з НАКККіМ, КНУКіМ, ХДАК (частина випускників училища здобуває повну вищу освіту в цих та інших ВНЗ), головним тренінговим центром Української бібліотечної асоціації, працівниками бібліотек, музеїв, архівів.

У закладі переглянуто традиційні підходи до викладання бібліотечних та суміжних з ними дисциплін. В навчальний процес впроваджено інноваційні технології навчання та виховання, створено необхідні умови для організації ефективного освітнього процесу: сучасну навчально-методичну базу, навчальні кабінети і читальний зал бібліотеки, обладнані комп’ютерами з відповідним програмним забезпеченням. Студенти мають вільний доступ до інтернету та повнотекстових електронних баз даних. Поряд з набуттям навичок бібліотечної роботи, інформаційної культури студенти опановують інформаційні та телекомунікаційні технології.

Найкращий досвід викладачів та студентів закладу узагальнюється на сторінках журналу «Методичний вісник», що видається з 2010 р. з періодичністю один раз на рік (редактор – завідувач навчально-методичного кабінету О. Сухомлин). На сторінках друкованого та електронного видання, розміщеного на офіційному сайті закладу, представлені статті з бібліотечної тематики, подається інформація про важливі події на спеціальності 029.

Центром інформаційного простору коледжу є бібліотека. До більш як 27-тисячного універсального за змістом книжкового фонду створено електронний каталог. Функціонує Інформаційно-ресурсний центр, в якому акумульовано всю традиційну та мультимедійну навчальну продукцію, що надходить до закладу або створюється в ньому. На сайті коледжу бібліотека має власну сторінку і веде блог «Бібліокульок».

За 85 років існування навчального закладу підготовлено понад п’ять тисяч висококваліфікованих фахівців бібліотечної справи. Серед них – заслужені працівники культури України Т. Манжула, директор Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей імені Т. Г. Шевченка, К. Сокуренко, директор Світловодської районної ЦБС. Державними відзнаками нагороджені Ж. Городецька (ордени «Знак Пошани», княгині Ольги ІІІ ст., нагрудний знак «За відмінну роботу»), Г. Держакова (орден княгині Ольги ІІІ ст., нагрудний знак «За заслуги перед Олександрією»), Н. Могильна (орден Трудового Червоного Прапора), Н. Полоз (орден княгині Ольги ІІІ ст.). Директорами бібліотек Кіровоградщини працюють В. Григір, Н. Давиденко, Т. Малашенко, Л. Савенко, Т. Троцюк, В. Франчук, Н. Чуянова та ін. Н. Мунтян очолює управління культури Компаніївської РДА. Кандидатами наук стали Т. Корінь, Є. Кулик, Л. Поліщук (викладач КНУКіМ).

 

 

Адреса коледжу: 28000,

м. Олександрія Кіровоградської обл., вул. Діброви, 47

http://www.ouk.com.ua

 

 

Джерела

Цибульський, М. Дім, де розвиваються таланти / М. Цибульський // Кіровоградська правда. – 2001. – 15 травня. – С. 3;

Жарко А. До людей з добром та піснею /А. Жарко // Вільне слово. – 2003. – 19 березня. – С. 8;

Левчук В. М. Острови знань та культури / В. М. Левчук // Освітянське слово. – 2009. – № 9 (вересень). – С. 6;

Карпачева Е. Теория и практика добра / Е. Карпачева // Олександрійський тиждень. – 2010. – № 13 (березень);

Піскун Н. О. Підготовка бібліотекарів-бібліографів : Традиційні та інноваційні аспекти (З досвіду роботи КВНЗ «Олександрійське училище культури») / Піскун Н. О. // Бібліотечна орбіта Кіровоградщини. – Кіровоград, 2010. – Вип. 3. – С. 123–130;

Сухомлин О.А. Місце великих надій/ О. А. Сухомлин, А. І. Громадська // Імідж сучасного педагога. – 2017. – 1. – журнал у журналі.

 

Сухомлин Ольга Анатоліївна
Статтю створено : 11.05.2017
Останній раз редаговано : 08.10.2020